Vissza a blog kezdőlapra

Jövőre jön az átlagsebesség-mérés a horvát autópályákon

2019-04-19 | Újgumivilág.hu
Átlagsebesség-mérő traffipaxok telepítését kezdi meg 2020-tól a horvát autópálya-kezelő vállalat (HAC). Az újfajta rendszerekkel a cél állítólag nem a büntetések kiszabása, hanem a közlekedési kultúra javítása, végső soron pedig a károsanyag-kibocsátás csökkentése. 

Az átlagsebesség-mérő kamerák azon az elven működnek, hogy az autópályákon az egymás között bizonyos távolságra elhelyezett mérőpontok regisztrálják az elhaladó járművek rendszámát, majd kiszámolják, hogy a sofőr mennyi idő alatt, így pedig átlagosan mekkora sebességgel tette meg a pontok közötti távolságot. Ha ez az időtartam túl rövid, abból arra lehet következni, hogy volt, amikor a megengedett sebességnél gyorsabban hajtott a sofőr.Horvátországban eddig főként a nem fixen telepített kamerákkal próbálták megfékezni a gyorshajtókat, és gyakori volt a helyszíni bírság kiszabása is. Az újfajta sebességméréssel azonban a vétkes utólag, postai úton kapja meg a büntetését.

Jó hír azonban, hogy a HAC előre tájékoztatja az autósokat, hogy a fixen telepített kamerák hol találhatóak, továbbá magukon az autópályákon is tábla jelzi, mikor kell az átlagosnál is jobban figyelniük az autósoknak.


Ugrás az oldal tetejére

Kapcsolatfelvétel